Електрически велосипеди

Какво представлява електрическия велосипед?
Лесно можете да добиете представа, просто на ум добавете към обикновен велосипед няколко компонента - батерия, електрически мотор и контролер. Тези неща се монтират на велосипеда и се превръщат електрическа система, а велосипеда става електрически. Благодарение на тази система вие получавате помощ при необходимост. Електрическата система ви помага във въртенето на педалите.

В контролера има софтуер, който посредством монтираните велосипеди датчици получава информация и определя по какъв начин да работи мотора. За вас остава само карането, всичко при новите електрически велосипеди е настроено автоматично.

Може би се чудите дали е възможно да се движите без въртенето на педалите. Все пак няма как, карането е като при обикновен велосипед. Моторът само ви помага с допълнителна енергия, която е регулируема. Тези електрически велосипеди са известни като Pedelec (pedal electric cycle). При тях не можете да увеличавате скоростта като при мотор.

Скоростта, която можете да достигнете с такъв велосипед е до 25 км/ч, ако разчитате на помощната електрическа система. Ако развиете по-голяма, тогава системата няма отношение и не ви помага. При някои етически системи велосипеден може да развие и до 45 километра в час. При тези електрически велосипеди, обаче, се изисква регистрация.

С едно зареждане на батерията можете да изминете различно разстояние. Това зависи от самата батерия и нейния капацитет. Също така от това колко е мощен мотора и как въртите педалите. Мястото, където ще карате колелото и вашето тегло също са от означение. Логично е на равен път да изминете повече километри, отколкото при изкачване. Качествените електрически велосипеди могат да изминат и над 250 километра с едно зареждане.

Трябва да знаете че батерията не се зарежда, върти педалите. Това, според производителите не е ефективно. Така, вие бихте произвеждали ток, чието съпротивление трябва да преодолявате. В зависимост от батерията има различни цикли на зареждане. 1000 цикъла е напълно постижимо при една добра литиево-йонна батерия. Зареждането на батерията отнема между 2 и 5 часа. При различните електрически велосипеди има различен начин на зареждане на батерията - може да бъде отделно или без да се сваля.

Теглото на електрическия велосипед зависи много от неговите материали. При по-скъпите модели може да варира между 20 и 25 килограма. Това е доста по-малко, отколкото евтините варианти. Трябва ли да настроя електрическия велосипед при закупуването? Не, това е наша грижа. Ние ви изпращаме настроен и готов за каране електрически велосипед.

Ако използваме електрически велосипед какво физическо натоварване ще имаме? Всъщност, може да излезе така, че да спортувате много повече. Тези, които карат такива велосипеди, карат много повече и на много по-дълги разстояния. Благодарение на електрическата система можете да карате на всякакви терени, да преодолявате всякакви препятствия, да се катерите без проблем и то независимо от това, в каква форма сте. Целта на електрическия велосипед е да ви помогне. И това не е за сметка на спорта и пълноценното физическо натоварване. Много хора използват електрически велосипед, за да ходят на работа с него. Те хем се раздвижват, хем не се изморяват. По този начин отиват свежи и неизпотени на работа. Трябва да знаете, че при дъжд няма да имате проблем, ако вашият електрически велосипед е качествен. Компонентите са изцяло водоустойчиви.

Много хора сравняват електрическия велосипед със скутер. Истината е че електрическия велосипед наподобява много повече обикновени велосипед. Тези велосипеди са няколко пъти по-леки от скутер и са почти безшумни. Почти няма нужда от поддръжка или ако има - е като на обикновен велосипед.

Можете да карате електрически велосипед без шофьорска книжка. Такава ще ви трябва, само ако вдигате до 45 км/ч с помощта на електрическата система. Само и единствено в този случай е необходима регистрация за МПС.

Какви предимства има електрическия велосипед пред обикновения?

С електрическия велосипед можете да минете много по-дълги разстояния, за по-малко време и с по-малко усилия. Ако искате да отидете надалече, благодарение на електрическата система ще можете да изминете над 200 километра с едно зареждане на батерията, като разбира се това зависи и от терена.

Много по-лесно изкачвате и катерите хълмове. Това е сред най-големите преимущества на електрическия велосипед. Когато карате по нанагорно, благодарение на електрическата система въртите педалите все едно карате на равно, с минимални усилия и натоварване. Така катерите баири и хълмове без никакъв проблем. И то при положение, че не сте уморени и изтощени. Освен това се вдига вашата средна скорост, когато карате електрически велосипед.

Като транспорт, електрическия велосипед е изключително евтин начин да се придвижвате. Имате само минимален разход на ток при зареждане на батерията, с който понякога минавате над 200 километра. Ако трябва да сравнявате поддръжката с други превозни средства, при електрическия велосипед тя е минимална. Сами можете да сметнете при изминатите километри с електрически велосипед колко пари спестявате за гориво. Освен това не сте зависими от местата за паркиране или от "Синята зона".

Електрическия велосипед е напълно безвреден за околната среда. Не трябва да се притеснявате, че можете да замърсител природата, когато го карате. Ако повече хора го използваха, за да ходят на работа, въздуха в градовете щеше да е по-чист. Обикновените велосипеди също са алтернатива, но при тях умората е по-голяма. Ако сте екозащитник, не се притеснявайте за батериите - те се рециклират успешно.

Едва ли има друго транспортно средство, което да се похвали с толкова ниска консумация на ток, както електрическия велосипед. Ако трябва да го сравним с автомобил - неговия разход на енергия е 100 пъти по-малко. Представете си енергията, която консумира една крушка за 24 часа. Тази енергия ще ви стигне да изминете до 400 километра електрически велосипед. Какво ще кажете?

Вече споменахме какви са предимствата на електрическия велосипед, за да ходите с него на работа. Няма как там да се изкъпете и да се преоблечете. Това няма да ви се наложи с електрическия велосипед. Когато навън е горещо, можете да разчитате на помощта на електрическата система, за да не се морите и потите. Когато времето е студено пък, можете вие да поемете контрола.

Електрическия велосипед ви облекчава, но също така успешно се грижи за вашата добра форма. Погрешно е да смятате, че с него спортувате по-малко. Напротив - вие ще го използвате много по-често от обикновен велосипед. А това означава много повече движение. Собствениците на електрически велосипеди ги ползват много повече от обикновените. Просто те са склонни да карат много повече и причините са най-различни. Те не се страхуват от стръмни терени, не ги притеснява насрещния вятър, нямат проблем да пренасят нещо тежко. Независимо, че мотора може да поеме по-голямата част от задвижването, когато велосипедиста кара повече, неговото движение и физическо натоварване е повече. Друго основно предимство на електрическия велосипед е бързото придвижване. Особено за градски условия, където често се получават задръствания. Също така, неговата средна скорост и доста по-висока от тази на обикновения велосипед. От точка А до точка Б можете да стигнете по-бързо с електрически велосипед, отколкото с автомобил. Повечето големи градове вече имат изградени велоалеи. Така че, този начин е придвижване е може би най-подходящият за градски условия.

Електрическият велосипед е резултат на надеждна и иновационна технология. Това превозно средство е напълно екологично. По-високият клас електрически велосипеди имат доста усъвършенствани мобилни системи. Това се отнася и за тяхната електрическа система. Така велосипедиста изпитва още по-голямо удоволствие от въртенето на педалите. Производителите са помислили за комфорта и удобството на бъдещите собственици.

Няма добавени продукти в тази категория.