Велосипеди

В света има повече от един 1.5 милиарда велосипеда. Това превозно средство е най-използваното в целия свят. Велосипеди, наричани още колела, могат да се видят във всяка част от земното кълбо. Карат се от хора на всякаква възраст и с всякакъв социален статус. Човек с колело се нарича колоездач или велосипедист. Колоезденето се е обособил като отделен спорт и е изключително популярен. Има много хора, които почти не се разделят със своя велосипед и това е основното превозно средство, което ползват. Благодарение на велосипеда, човек може да се придвижва по екологично чист начин, без да замърсява заобикалящата го среда. Колоезденето също така е начин за забавление, особено при децата. От спортна гледна точка, карането на колело е много полезно за нашето добро физическо състояние. Най-много се заздравява мускулатурата на краката.

Велосипедите, които се произвеждат са най-различни: планински велосипеди, пътни (шосейни) велосипеди, БМХ велосипеди, детски велосипеди. Доста от тях се произвеждат от олекотени материали, които са много здрави и се чупят трудно. Това са велосипедите от висок клас, които имат и по-висока цена.

Колелата BMX са много популярен модел - най-вече сред подрастващото поколение. Имат малък цолаж на джантите и служат, освен за придвижване и за изпълнение на каскади и най-различни трикове. Това каране freestyle често завършва с травми и контузии.

Друг вид колела, които са много търсени, са планинските велосипеди. Те са предвидени за планинско каране. Проектирани са да издържат на по-голямо натоварване, за да се справят с офроуд терените. Използват се също така в състезания - на изкуствени писти или сред природата, където опитни колоездачи преодоляват най-различни препятствия. Рамката при планинските велосипеди е много здрава и често пъти е подсилена. При тях окачването е двойно и имат много здрави амортисьори.

Като алтернативен на планинския тип, можете да си купите градски тип велосипед, който е много сходен. Предлага се във варианти за мъже и за жени. Те могат да бъдат хибридни или задвижвани от електромотор. Има три вида спирачки, които биват монтирани на велосипедите. Това са VB (алуминиеви с челюсти) , DB (дискови спирачки) и хидравлични.

Ако имате желание за някаква модификация на избрания от вас модел велосипед, само ни кажете и ние ще я направим. Тук ви очакват всякакви велосипеди, с най-добрите цени на пазара. В сайта ни ще намерите велосипеди от най-известните марки и ние сме официални вносители на повечето от тях. Ще ви предложим най-доброто обслужване и сервиз за поддръжка. Всяко колело има гаранция 2 години.

Изборът на подходящ велосипед понякога може да бъде труден. И това е нормално при такова огромно разнообразие. Има толкова много производители и толкова много модели, с хиляди части и компоненти по тях. Дори да изберем колело за разходка не е лесно, а камо ли професионален велосипед за състезания. Професионалистите знаят за какво говорим. Най-често хората, които "просто карат", избират колелата по техния външен вид и според цената. Те не се задълбочават в проучване дали велосипеда ще отговори на техните нужди и от какви материали е направен. Така често допускат грешката, да купят колело, което не е съобразено с целта на неговото ползване. Или купуват твърде скъп полупрофесионален модел велосипед, за разходка в града. Вместо да си купят далеч по-евтин велосипед от по-нисък клас, който би бил напълно достатъчен.

Винаги избирайте колелото си според целта, с която ще го ползвате. Ако смятате да ходите с него в балкана, той трябва да е планински или поне да бъде подсилен. Ако живеете в село, близо до града и ще ви се налага да изминавате разстояния от 10-20 километра всеки ден, няма да си купите BMX, а шосеен велосипед. Ако живеете обаче в града и сте любител на екстремното каране, тогава BMX е вашият тип велосипед. Този велосипед може да се кара по рампи, по стълби, подходящ е за градска среда. Има и негов професионален еквивалент, с който се изпълняват по-сложни каскади и скокове върху рампи, парапети и трамплини. С него дори може да се "танцува". Тези колела са подсилени и допълнени от специални компоненти. За да ги "подчините", обаче, са необходими дълги години подготовка.